Back-up

Het maken van een back-up (back-uppen) is voor elke computergebruiker een aan te raden handeling. Een foutje (per ongeluk gewist) of een storing in de apparatuur kan er zomaar toe leiden dat die mooie fotoreportage of dat belangrijke document voor altijd weg is. Met back-uppen zorgt u er voor dat u een (of meerdere) kopie(ën) achter de hand heeft voor het geval dat.

Nu kun je er op diverse manieren voor zorgen dat die kopie beschikbaar is. De meest eenvoudige manier is door simpelweg de bestanden die je echt niet wilt kwijtraken te kopiëren naar een extern opslagmiddel, een externe harde schijf (HD/SSD), een USB-stick/drive of SD-kaart en beter nog, naar meerdere back-up middelen. Nadeel is dat je er zelf steeds aan moet denken om ook daadwerkelijk die bestanden te kopiëren. De kans dat het wordt vergeten is dus aanzienlijk groot.

Back-up maken met Windows 10

Naast deze handmatige methode bestaat er ook back-up software die er voor zorgt dat het back-uppen nooit meer wordt vergeten. Het mooie is dat in Windows standaard een dergelijke voorziening  aanwezig is, te bereiken via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up.

Als eerste moet er een station worden toegevoegd. Dit moet een extern opslagmiddel zijn en aangesloten op de computer. Klik, nadat op ‘Een station toevoegen‘ is geklikt, een beschikbare opslaglocatie wordt getoond en gekozen, op de link ‘Meer opties‘.

We moeten de eerste keer enkele dingen instellen.

In het veld ‘Back-up maken van mijn bestanden‘ kan gekozen worden hoe vaak er automatisch een back-up gemaakt moet worden. Zelf kies ik hier voor de laagste frequentie, dagelijks, voor mij meer dan genoeg.

De optie ‘Mijn back-ups behouden‘ zal standaard voor altijd de back-up willen behouden. Is op zich natuurlijk prima, maar zelf ben ik iemand die sowieso de meest belangrijke bestanden handmatig kopieert naar een externe locatie. Met de instelling 3 maanden heb ik genoeg tijd om de bestanden te kopiëren, mocht ik het deze maand een keer vergeten te doen.

Belangrijk is dat u de instellingen kiest waar u zich prettig bij voelt.

Verder is het een kwestie van de mappen selecteren die genoemd worden onder ‘back-up maken van deze mappen‘. Wees hier enigszins selectief, onnodige mappen verwijderen door op de regel te klikken en ‘Verwijderen‘ te kiezen en, mocht een favoriete map niet zijn opgenomen, deze toevoegen door ‘Een map toevoegen‘ te kiezen. Een simpele rekensom: hoe meer mappen, hoe groter de back-up, hoe langer het duurt voordat de back-up is gemaakt.

Klik als laatste op de knop ‘Nu back-up maken‘. De back-up wordt aangemaakt op de gekozen opslaglocatie. Indien de keuzeschakelaar ‘Automatisch back-up maken van mijn bestanden‘ (zie tweede afbeelding) op Aan staat, heeft u er verder geen omkijken meer naar. De gekozen mappen worden automatisch ge-back-upped, mits … het gekozen back-up middel is aangesloten!

Tenslotte een overweging ten aanzien van back-uppen.
U kunt zichzelf de vraag stellen ‘hoe belangrijk vind ik dit bestand om te bewaren’. Voor foto’s is het antwoord meestal eenvoudig: deze zijn niet te vervangen, dus back-uppen en het liefst meerdere back-ups. Voor documenten geldt veelal hetzelfde, maar voor gedownloade software? Dat is in feite alleen nodig wanneer het gekochte software betreft. Van andere software is meestal een meer recente versie op elk moment te downloaden, dus onnodig om te back-uppen.

Back-up terugzetten

Vanzelfsprekend is back-uppen alleen zinvol als bestanden ook weer teruggezet kunnen worden. Dit kan zelfs op meerdere manieren, alles terugzetten of zelfs enkele bestanden ophalen.

Vanuit het eerder getoonde scherm ‘Back-up opties‘, gaat dit door onder in dat scherm te kiezen voor ‘Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up‘ en een venster met de inhoud van de gemaakte back-up wordt getoond.

In dit venster kunnen alle bestanden worden teruggezet, maar er kan ook tot aan een specifiek bestand worden doorgeklikt. Het werkt min of meer net als in Windows Verkenner. Wanneer een map, een bestand of meerdere mappen/bestanden is/zijn geselecteerd, kunnen deze worden teruggezet naar de oorspronkelijke locatie door op de groene knop te klikken.

NB: u heeft gezien dat er bij ‘Verwante instellingen‘, ook een optie staat ‘Zie geavanceerde instellingen.‘ Deze brengt u naar de, zeg maar, configuratiescherm-versie van deze back-up methode.

Door hier op de link te klikken ‘Persoonlijke bestanden terugzetten‘, komt u in hetzelfde scherm uit als hierboven getoond en is de werkwijze van terugplaatsen van mappen/bestanden identiek.

 

Tenslotte wil ik nogmaals het belang van back-uppen benadrukken. Of u het nou middels kopiëren naar een externe locatie verplaatst of middels Back-up, het maakt niet uit, als u het maar doet. Uit eigen ervaring weet ik hoe spijtig het is wanneer er geen kopie bestaat van dat belangrijke bestand.

Het kan natuurlijk zijn dat u op dit moment geen back-up station bezit, maar voor relatief weinig geld kan deze worden aangeschaft.